Vždy sme túžili mať rizling z Tekova vo fľaši. Robíme ho už roky, no nikdy ho nebolo dostatok. Rok 2013 nám doprial konečne tekovský rizling rýnsky. Dokonale obrobená a s láskou udržiavaná vinica rodiny Valachyovcov z Čajkova nám ponúkla svoje tajomstvo na rozlúštenie. Hrozno dorazilo v perfektnom stave a bol by hriech nenechať ho macerovať na šupkách. A keďže sme z neho chceli dostať všetko , čo ponúka, macerovali sme celý týždeň. Až potom prebrali svoju úlohu čajkovské autochtónne kvasinky. Vôbec však ich úloha neskončila spolu s fermentáciou, bol
Viac
Vždy sme túžili mať rizling z Tekova vo fľaši. Robíme ho už roky, no nikdy ho nebolo dostatok. Rok 2013 nám doprial konečne tekovský rizling rýnsky. Dokonale obrobená a s láskou udržiavaná vinica rodiny Valachyovcov z Čajkova nám ponúkla svoje tajomstvo na rozlúštenie. Hrozno dorazilo v perfektnom stave a bol by hriech nenechať ho macerovať na šupkách. A keďže sme z neho chceli dostať všetko , čo ponúka, macerovali sme celý týždeň. Až potom prebrali svoju úlohu čajkovské autochtónne kvasinky. Vôbec však ich úloha neskončila spolu s fermentáciou, bol to iba začiatok dlhého osemmesačného zrenia na kaloch. Nakoniec prišla tá očakávaná chvíľa a víno sa ocitlo vo svojom novom domove, vo fľaši. Tu trpezlivo čaká na svoju chvíľu , aby sa vám predstavilo vo svojom lipovom závoji prešívanom mohutnou a pritom jemne štruktúrovanou kyselinkou, ktorá obsadí všetky chuťové poháriky a bude ich okupovať veľmi dlho. A pokiaľ zvyknete počkať kým dochuť odznie a až potom znovu siahnuť po pohári, tak zmeňte taktiku, lebo toto víno budete cítiť na jazyku celý večer.
Menej