História vinohradníctva a vinárstva v Radošine je veľmi bohatá, prvé písomné záznamy o pestovaní viniča v tejto oblasti siahajú do 14. storočia. Vinohradníctvu sa v regióne darilo, o čom svedčia aj mnohé názvy lokalít v okolí s typickými vinohradníckymi označeniami ako „Staré vinohrady“, „Bôr a vinica“, „Stará hora“ a mnohé iné. Úpadok plochy viníc môžeme zaznamenať po roku 1874, kedy vinice v celej Európe ničila fyloxéra. Plochy viníc sa už nikdy nedostali na pôvodnú rozlohu. Počas socializmu zaberali družstevné vinice plochu 23 ha. Mo
Viac
História vinohradníctva a vinárstva v Radošine je veľmi bohatá, prvé písomné záznamy o pestovaní viniča v tejto oblasti siahajú do 14. storočia. Vinohradníctvu sa v regióne darilo, o čom svedčia aj mnohé názvy lokalít v okolí s typickými vinohradníckymi označeniami ako „Staré vinohrady“, „Bôr a vinica“, „Stará hora“ a mnohé iné. Úpadok plochy viníc môžeme zaznamenať po roku 1874, kedy vinice v celej Európe ničila fyloxéra. Plochy viníc sa už nikdy nedostali na pôvodnú rozlohu. Počas socializmu zaberali družstevné vinice plochu 23 ha. Momentálne Poľnohospodárske družstvo „Radošinka“ vinohradnícky a vinársky zosobnené vo „Vinárstve Radošina“ obhospodaruje 13,8 ha viníc, so zastúpením odrôd Rulandské šedé, Sauvignon, Devín, Tramín, Frankovka modrá, Svätovavrinecké a Alibernet. Súčasné moderné vinárstvo začalo písať svoju históriu v roku 2012, kedy sa začalo s prvou fázou budovania pivnice /vinárskych priestorov/ v Radošine.
Priestory prevádzky dostali svoju súčasnú podobu v rokoch 2014 a 2015 počas druhej fázy budovania pivnice /vinárstva/. Vinárstvo je momentálne vybavené veľmi šetrnou linkou na spracovanie hrozna pozostávajúcou z mlinkoodstopkovača, olivového čerpadla, dvoch vinifikátorov na 4000 litrov rmutu a uzatvoreného pneumatického lisu. Samozrejmosťou pre dosiahnutie najvyššej kvality je pre nás ručný zber hrozna. Kapacita pivnice je cca 70 000 litrov, z toho 30 000 je kvasná časť, vybavená technológiou na riadené kvasenie, a ležiacka časť s kapacitou 40 000 litrov. V neposlednom rade treba spomenúť barikovú časť pivnice so sudmi, kde starostlivo vyberané vína vyzrievajú, aby dosiahli svoj potenciál a nový rozmer. Ku ďalším technológiám v pivnici neodmysliteľne patrí aj Cross-flow filter a plniaca linka, ktorá zabezpečuje efektívnu finalizáciu vyrobených vín.
Menej