Registrácia Prihlásenie


Zabudnuté heslo

Editácia udajov
Vyhľadávanie
SDV Newsletter

Prihláste sa k odoberaniu SDV Newslettera.
Aktuálne novinky Vám budeme zasielať na zadanú e-mailovú adresu.

Partneri

fazula.sk

kamzavinom.sk

Obrázok k článkuNa potulkách svätojurskými pivnicami

Pridané: 12.02.2017
Domov Novinky Na potulkách svätojurskými pivnicami

Jubilejný desiaty ročník podujatia Deň Svätojurských pivníc 2017 ponúkol širokú paletu chutí vína a jedla. Z roka na rok rozrastajúca sa komunita vinárov vo Svätom Jure dáma výborný základ, že tradícia výroby Malokarpatských vína v tomto malebnom mestečku rozhodne nezanikne.

     V poslednom období pribúda na Slovensku čoraz viac vinárskych akcií. Niektoré sú tematické (zaoberajúce sa napríklad mladými, či autentickými vínami), iné sú založené na prezentácií jednotlivých vinárov (v gastronomických zariadenia), no najväčšej popularite sa naďalej tešia rôzne druhy „putovania po pivniciach za vinármi“. Tieto akcie sú nezameniteľné svojou atmosférou, väčším množstvom zúčastnených vinárov, či dnes už očakávanými gurmánskymi zážitkami. Najväčšou prednosťou je možnosť navštíviť vinára priamo u neho doma, respektíve v pivnici, kde sa zázračne menia  malé sladké bobuľky na víno. Medzi takéto podujatia už dlhšie obdobie patrí aj Deň Svätojurských pivníc.

    Tento rok sme mali možnosť už desiatykrát si v príjemnom prostredí Svätého Jura prejsť pivnice viacerých domácich vinárov. Obzvlášť sme boli zvedaví na novinky z ročníka 2016, no nemenej nás zaujímalo ako sa posunuli vina ročníku 2015.


    Ako prvých sme sa rozhodli navštíviť Vinárstvo Dubovský a Grančič. Urobili sme tak z prozaického dôvodu, vyhnúť sa večerným húfom priaznivcov ich vín a pokojne si ich predegustovať. Z ponuky mladých vín, nás najviac zaujal svieži a iskrivý Sauvignon, ale veľmi príjemným prekvapením bol aj sekt z Rizlingu Rýnskeho, ktorý sme mali možnosť prvýkrát ochutnať.


    Neopomenuli sme ani návštevu neobvyklej vinárskej pivnice, ktorú dnes využíva Vinárstvo Chowaniec a Krajčirovič. Pre dámy tu už mali takmer tradične pripravené polosladké mladé rosé, tento krát z Alibernetu. No v nás najväčší dojem zanechal Merlot z roku 2013, predovšetkým jeho príjemná vôňa po prezretom červenom bobuľovom ovocí.


    Pre pomerne veľké množstvo návštevníkov je lákavým vkusne zrekonštruovaný interiér vinárstva Havel. Pekné a tiché prostredie umožnilo ľuďom príjemne vychutnať vína z viacerých odrôd a ročníkov. Pre nás bolo novinkou Vinárstvo Mariána Fraňa, ktoré sa odprezentovalo rozkošnou ružovou Frankovkou modrou. Víno malo sviežu malinovú vôňu, v chuti umocnenú príjemnou kyselinkou. Vhodne zvoleným doplnkom k vínkam boli aj lákavo vyzerajúce domáce pochúťky. Jedným, z produkciou menších, no kvalitou neustále rastúcim je vinárstvom Žitný & Lakota. Tento rok zaujalo neobvyklým poňatím Sauvignonu, ktorý mal sviežu výraznú kyselinku, podtrhnutú príjemnou herbalitou, skoro ako zo severu Talianska.


    Vo Svätom Jure už dlhšie obdobie tvorí skupina autentických vinárov. Jedným z priekopníkov tejto myšlienky je aj Braňo Bahna. Tohto roku sa mohol pochváliť pekným Veltlínom zeleným, z niekoľko rokov neobrábaného vinohradu. No asi najviac nás upútala kupáž Semiliónu a Rizlingu Rýnskeho. Podobným smerom svoje vinárstvo vedie aj Michal Bažalík. Svoje ľahké mladé vína Bažalé, doplnil výraznejšími Silvánom a Veltlínom, ktoré nechal ležať na šupkách. Nesmieme zabudnúť ani najmladšieho člena tejto skupiny Živé víno. Za najextravagantnejšie víno celých sväto jurských pivníc považujeme práve ich Ryšáka. Zaujalo nás neobvyklé zloženie odrôd (Rizling vlašský, Rizling Rýnsky, Veltlín zelený, Zweigeltrebe, Frankovka modrá a Svätovavrinecké) ktoré nepôsobilo rušivo, práve naopak príjemne a harmonicky. Sami sme zvedaví, ako bude toto víno chutiť o pár mesiacov.


    Desiaty ročník jurských pivníc nám iba potvrdil stúpajúcu úroveň gastronómie. Niektorí vinári začínajú prichádzať na to, že ich vína plnohodnotne vyniknú v spojení s kvalitnými jedlami a upravujú tak ponuku vo svojich pivniciach. Považujeme za dôležité vyzdvihnúť odvahu organizátorov, že podujatie rozdelili do dvoch dní. Respektíve, že na každý deň je potrebné si zakúpiť vstupenku osobitne a návštevníci tak majú možnosť oba dni vychutnávať si kvalitne vína v pomerne slušnej atmosfére menších rodinných pivníc. V budúcom roku určite aj my zvážime možnosť osobnejšieho stretnutia s vinármi už v piatok, namiesto tradične rušnejšej soboty.

 

Dovidenia o rok priatelia!

 

Autor článku a foto: Ján Danko