Pezinským vinohradníkom a vinárom sa už niekoľko rokov úspešne darí spájať návštevu vinohradov s ochutnávkou ich vín. Tento rok sme už piaty krát mohli obdivovať unikátnu fialovú záplavu vôni v pezinských vinohradoch (resp. v jedinečnej záhrade pána Píša).
Ako už samotný názov vypovedá, tento festival sa primárne zameriava na degustáciu vín z Malokarpatskej oblasti. Jedinečnosť tejto akcie tkvie v tom, že časť vinárov nalieva svoje vínka priamo na svojich honoch.
Zastúpenie vinárov bolo pestré. Od väčších producentov, po menšie rodinné vinárstva z Pezinka a okolia. Od príchodu nás zaujal Vinohradnícky dom Celestín, ktorý vybudovala rodina Pavelkovcov. Okolie domčeka ponúka možnosť vychutnať ich vínka spoločne s priateľmi a s nikdy sa nezunujúcim výhľadom.
V tento horúci deň sme obzvlášť ocenili možnosť prechutnať nezameniteľné bublinky pána Hacaja. Medzi jeho špeciality patrí sekt z odrody Feteasca Regala, ktorého príjemná svieža citrusová vôňa sa priam sama pýta do pohára v takomto horúcom počasí. No minimálne rovnako výborne sme si pochutnali na netradičnom sekte z Alibernetu, s podmanivými bobuľovými tónmi, doplnenými príjemnou žihľavovou herbalitou.
Jedným z vinárstiev, ktoré sa prezentovalo vo vlastnom vinohrade, bolo pána Skovajsu. So svojou milou manželkou neustále vytvárali príjemnú atmosféru a umocnili tak zážitok z krásneho rosé zo Svätéhovavrinca.
Jedno vinárstvo však v nás zanechalo neobyčajný dojem, nie len vínkom, ale hlavne originálnymi a prepracovanými etiketami a tým bolo Farebné vinárstvo Mateja Farbulu. Z „hosťujúcich“ sa určite oplatilo neobísť vinárstva Ulrich, Markovics, či stálicu zo Svätého Jura Dubovský&Grančič.
Po šťavnatých vínnych kyselinkách niekto dostal chuť na výdatné jedlo, iných mlsný jazyk nasmeroval ku káve a koláčiku. Obe skupiny mali k dispozícií viacero možností, na výber boli domáce koláčiky a limonády, či lahodné guláše. Jednou z alternatív boli aj zrejúce kravské syry od Martina Hiadlovského, ktorý si napriek horúčave pribalil aj gril na jeho špecialitu v podobe grilovaného čerstvého syru. Taktiež bolo možné prikúpiť si samotnú levanduľu, výrobky z nej, či množstvo dekorácií s touto tématikou.
Spojenie prostredia viníc, ochutnávky vín a výrobkov z levandule je jedinečné. No ak je to ešte umocnené skvelou kapelou Funny Fellows a kamarátskou atmosférou, nemôže toto spojenie nepriniesť fantastický zážitok aj o rok.
Autori: Ján Danko, Natália Šimášková